Thursday, February 18, 2016

Hati sayu ...

Assalamualaikum dunia …

Entah kenapa hari ini Cik Liz berasa sangat sedih dan sungguh sayu hati ini. Sayu akan tentang seseorang. Cik Liz explain dan beritahu. Tapi dianggap Cik Liz hanya untuk permainkan perasaan dia. Dianggap Cik Liz tiada hati dan perasaan fikir tentang apa yang dia rasa tanpa text panjang dari Cik Liz untuk wish morning pagi tadi. Adakah itu menjadi kesalahan yang perlu untuk diperbesarkan? Cik Liz busy. Tapi Cik Liz ada masa untuk upload video dalam Instagram, ulas dia thru Whatsapp dengan Cik Liz tadi. Sayu sungguh Cik Liz rasa.


Maafkanlah Cik Liz. Cik Liz bukan sengaja. Bukan sesuka. Tak semua waktu atau kedaan yang  kita boleh nak taep text panjang-panjang kan? Harap memahami keadaan itu yee. Tidak semestinya tanpa text, tanpa call org itu tak penting bagi kita. As long, bila kita ingat dia, dalam hati kita ada dia, Cik Liz rasa dah cukup memadai sebab Cik Liz tak suka menunjuk tentang perihal Cik Liz. Bersederhana adalah yang sebaiknya kan?

Hari ini Cik Liz dah siapkan beberapa kerja yang sepatutnya Cik Liz buat. Alhamdulillah. Cik Liz lega kerja dah settle sikit tadi. Cuma Cik Liz penat dengan HSE Committee kilang nehh. Susahnya nak bagi komitmen dengan monthly task yang dah diberi pada mereka. Elaun dah bagi setip bulan, RM100.00 taw kita peruntukkan untuk committee members. Tapi tak semua buat kerja dengan ganjaran yang diberikan. Cik Liz nak kena monitor soorang-sorang. Penatlah Cik Liz macam ini kan. Dengan documentation yang tak pernah nak selesai. Merungut jaa Cik Liz sekarang. Huhhh.

Tadi attend briefing untuk PDP. Apa itu PDP? PDP itu stand for Performance and Development Process. Lebih Kurang untuk menilai Kualiti dan performance Kerja kita untuk this coming bonus payment lahh. First time Cik Liz kena buat ini. So Cik Liz masih malas nak buat lagi. Nanti-nantilah. Ini juga melibatkan tentang KPI Cik Liz sepanjang Bekerja di Kerry Ingredients nehh. InsyAllah, Penilaian baik dari boss awal tahun hari tuhh pasti membuahkan hasil yang lumayan. Hihihihi. Tinggi harapan Cik Liz yee.

Baiklah, jam menunjukkan tepat pukul 5. Otak dah fikir nak balik jaa. Cik Liz nak kemas-kemas barang dan apa jua yang seangkatan dengannya. Lepas tuhh, Cik Liz terus nak standby kat bawah. Hari ini Kakak Cik Liz amek Cik Liz balik kerja. Syukur, keluarga tersayang banyak membantu Cik Liz pergi dan balik kerja. Almaklumlahh, belum punya kereta sendiri lagi. InsyAllah. Akan ada tapi ta pasti bila. Harap dapat keluar kete Sebelum raya tahun ini. InsyAllah. Doakn Cik Liz yee.
Jumpa lagi. Selamat petang dan salam dari Cik Liz untuk hari ini J


I miss you , NHMA L
Read more ...

Wednesday, February 17, 2016

Aku atau Cik Liz ?

Assalamulaikum dunia …

Hari ini Cik Liz kurang sihat yee. Dari semalam lagi dah rasa tak sedap badan. Entah kenapa pon Cik Liz tak tahu. Batuk-batuk, selesema, hidung meleleh, head ache sikit, badan lesu yang tidak bermaya. Cik Liz susah nak sakit. Tapi bila dah mula nak jatuh sakit. Hah ! Padah jawapnya. Tapi ini sakit sikit jaa lahh. Small matter sebab Cik Liz kuat kan. Hehehehe. Sakit itu kan penghapus dosa kecil.

“Tiada seorang mukmin yang ditimpa oleh kepenatan atau penyakit atau risau fikiran atau sedih hati, walaupun jika terkena duri, melainkan semua penderitaan itu akan dijadikan penebus dosanya oleh Allah” (HR Bukhari-Muslim).

“Jika sakit seorang hamba hingga tiga hari, maka keluar dari dosa-dosanya sebagaimana keadaannya ketika baru lahir dari kandungan ibunya,” (HR Ath-Thabarani). Ya Tuhan, indahnya duniamu !

Cik Liz bekerja seperti hari-hari biasa yang berlalu. Hari ini rajin Cik Liz nak update entry. Bukan sebab ada kelapangan waktu, akan tetapi Cik Liz malas nak buat kerja hari ini. Disamping Cik Liz ambil kesempatan ini nak luahkan sikit perasaan dalam hati yang bergelora ini. Hehehe.

Nak berkarang ni bukannya mudah. Kena ambil mood. Masa pon diambil kira. Moood tak ada, macam mana nak express out kita punya feeling dan apa yang kita alami yang kita nak cuba luah serta taep dalam entry nehh. So bila dah rasa ada masa, ada idea, Cik Liz terus log in gmail/blogger then post lahh entry untuk hari ini.

Ada balance lebih kurang 7 hari untuk mood aku turn ON to Holiday mood! Pergi mana? Dekat jaa. Dalam Malaysia lagi. Nak pergi luar belum mampu lagi sebab dalam Malaysia pon tak habis pusing. Apatah lagi nak pergi luar Malaysia pulak. Kan?

Im waiting someone. Dia balik Malaysia dalam a few days ini. Esok balik dah. Mak nenek kesayangan Cik Liz sorang tuhh. Dok pergi kerja jauh-jauh. Hari-hari dok bergaduh dengan dia macam orang sakit mental. Tak Nampak depan mata, inilah akibatnya. Cuma mampu contact thru phone dan facetime jaa. Haihh. Dugaan hidup. Cik Liz rindu dia sangat! Rindu nak menggila sesama. Nak dibawa berjalan bergambar sana-sini. KANGEN !

Cik Liz sayang family tercinta. Tak boleh tanpa mereka. Itu pasti ! Cik Liz dah ada tiga anak buah tahu. Cantik, comel, cute dan unik macam Cik Liz. Hehehe. Nak perasan sikit jaa boleh kan. Kesemuanya perempuan. So dah ada bakal pemain netball pengganti kami-kami nehh nanti. Cukup untuk buat satu team. Alhamdulillah, Happy family!

Okay lahh. Mesti pelik kenapa buang tebiat guna panggilan Cik Liz yee? Sebab this year Cik Liz rasa diri macam dah tua sangat oorang dok sibuk Tanya aku bila, bila lagi, so better aku gelarkan diri dengan panggilan Cik Liz. So maknanya still single but not available sehingga Cik Liz jumpa ‘IMAM’ untuk Cik Liz nanti. InsyAllah. Suatu hari nanti. 

Cepat atau lambat dan Cik Liz tak terkejar-kejar untuk semua itu sebab Cik Liz masih tak tercapai apa yang Cik Liz sepatutnya buat untuk tengok parents Cik Liz tersenyum dengan kejayaan Cik Liz. Bukan tak nak kahwin, tapi mungkin belum sampai serunya. Cik Liz pasti akan tempuh ke alam itu nanti. InsyAllah. Doakan Cik Liz yee J

Jumpa lagi nanti pada next entry peeps. Cik Liz undur diri dulu. Sebab jam telah tepat pukul 5ptg. Cik Liz standby dan nak kemas-kemas nak balik dah. Have a great Wednesday and bye ! Wassalam.


Read more ...

Wednesday, February 3, 2016

BERI AKU RUANG


Ya Allah,

Berikan Aku sekeping HATI
Yang selalu menDOAkan
KEBAHAGIAN orang lain
Berikan juga Aku sekeping HATI
Yang selalu Redha Atas ketentuan MU..
Dan jauhilah diriku dari sifat
mementingkan diri sendiri ...

Begitu jua untuk HATI semua
saudara-saudaraku, sahabat-sahabatku,
Dan orang yang sangat aku rindui, sayangi dan kasihi selalu.

Aamiin Ya Rabb



Bersabarlah wahai hati, NLAD.
Read more ...
nlad
A women with a different kinds of addiction