Thursday, October 23, 2014

I do love her



Hi! Tengok lahh gambar diatas. Who is she? Diperkenalkan, she was my partner in crime. My only one forever. How cute she is. How caring she is. People known as 'EMA'.

20 Facts about her from my side view are:

  1. Her full name is Ema Malina bt Mohd Yunos. Nama manja dengan aku, i'm called her, Mushy. Nama favourite family dia panggil dia, Konyel. Ada history setipa nama-nama tersebut.
  2. She kind of a fashionista. Sebab apa? Sebab baju dia terlalu banyak. Baju, jeans, kemeja. Sampai dah masuk locker aku pon still tak muat sebab penuh dengan baju dia. Itu baru cakap baju. Belum tengok koleksi kasut dia lagi. Yang kat rumah aku lain, yang kat rumah mama dia lain, yang dalam kereta pon lain. Pantang nampak kasut. Sume nak beli. Bonet kereta tuhh penuh kasut jaa. Dah bole buka kedai kasut nehh heh syg. *This year punya birthday excited sangat dia sebab aku belikan kasut jalan Asics untuk dia. Suka tengok dia pakai kasut tuh. Kaki putih. Pakai apa pon cantik.
  3. She seems to act like a guy but she's not. Orangnya yang tersangat lasak woo. Tengok sekeping jaa kan, tapi tengok tangan urat semua bagai nak terkeluar. Dia masih berbaju kurung. This is original of her. Aku suka keaslian dirinya. Tak macam orang lain yang aku tengok kat luar. 100% act like a guy and she's not! *Bila berbaju kurung, orang pon dah tak pandang aku taw. She was so beautiful berbaju kurung.
  4. Caring. Yes! Dia tersangat lahh caring. Dalam hidup aku selepas family. Dia akan caring dengan semua orang yang dia sayang. Termasuk aku lahh. Na mati apa dia tak caring dengan aku. Hehehe. Seriesly caring dia buat aku jatuh cinta. The way she looked at me, the way she treat me very nice. Tengok mata dia yang memukau jaa dah bole jatuh hati. That was happened to me at first time i meet her. History aku masa mula kenali dia tahun 2006 yang lalu.
  5. She likes to make it surprise. Kenangan paling indah bila dia buat surprise birthday untuk aku last year. Surprised tuhh yang paling indah yang takkan mungkin aku lupakan. She was the one yang semakin kuat bertahta dihati ini. Bunga ros yang harum mewangi sentiasa ada buat aku rasa tersangat dihargai.
  6. She love all kinds of sport. More addicted in netball and futsal. Seriesly, dia pemain defender terbaik in our team. Paling superb ramai yang suka masa dia perform dekat Kulai as a defender. High jumped. Intercept bola. Terbaik! Walaupon kurang ketinggian. Dia digeruni oleh pemain-pemain dan team yang lain. Ini memang kenyataan! Tak tipu!
  7. Dia seorang yang pandai tackle, memujuk dan she can be a good listener. Sebab aku kenal dia dah hampir 9 tahun. Tak usah lahh nak merajuk lama, tak sampai beberapa minit dia dah bagi ayat-ayat manis yang buat aku tak jadi merajuk. Gurau mesra dia buat orang tak jadi nak merajuk lama. Memang tak nafikan dia seorang yang sangat loving.
  8. Dia seorang yang sangat alert. Tak usahlah nak cuba tipu dia dengan setiap perkara. Sebab dia memang alert dengan apa kau cakap, dengan apa kau buat dan dengan apa yang kau cuba nak lakukan. Sebab aku pernah tipu dia, at the end kantoi. Sebab dia memang alert macamna aku hari ini. Aku akan bagaimana, akan buat apa selepas itu dan bagaimana aku dan sikap aku.
  9. She is loving person. Tersangat lahh penyayang ini olang. Bagi dia, sayang tuhh yang mengeratkan sesuatu hubungan. Aku nampak macamana dia sayang aku dan aku mula tak menghargai dia. Itu dulu. Dia akan sayang org yang dia kata sayang dan dia akan jaga org tuhh sebaik-baik dan semampu yang dia boleh. Dan aku sedar itu semua. Aku SAYANG kau sepenuh jiwaku!
  10. Dia seorang yang ada pendirian tetap. Betul memang dia ada tittle tuhh. Sebab kalau dia kata dia mahu, dia akan dapatkan dan dia akan berusaha sehabis kencang untuk dapatkannya. Bukan hanya soal cinta, tapi semuanya. Pekerjaan dan lain-lain. Dia akan pastikan dia dapat walau dalam lautan harus direnangi pon. Betul aku tak tipu!
  11. Dia suka bagi lagu yang kadang buat aku rasa terharu. Dia bagi aku lagu dan dia minta aku fahami lirik lagu tersebut. *Melting aku bila dikaitkan dengan lagu. Tadi aku dpt lagu "Adore you" by Lil Rain. Cuba kau tengok liriknya. Bergelora taw jiwa dan hati ini mendengar dan fahaminya. Hehe
  12. Satu perkara yang aku kagumi tentang dia. Dia takkan pernah biarkan orang yang dia sayang susah. Tak terharu ke korang bila dia sanggop berbasah berhujan dari jauh ambil aku yang balik kerja. Masa tuhh ada moto jaa. Dia tak pernah nak kesah kalau dia sakit atau susah asalkan orang yang disampingnya tak susah. Aku apa lagi, sama-sama harungi berbasah berhujan lahh. Dah naik moto kan. Kadang kala, bila dia balik awal, dia terpaksa tunggu aku kat luar smpai hujan dia kesejukan kat luar. Jahilnya aku kan biarkan?
  13. Seorang yang sanggup berkorban apa sahaja itulah dia. Sudah terlalu banyak pengorbanan yang dia lakukan untuk aku. Walau terkadang aku tak hargai pengorbanan itu. Manusia apakah aku ini kan?
  14. Dia nak aku selalu tak lupa untuk wish morning and good night dekat dia. Wish anniversary and wish hari perayaan. Tapi aku selalu tak ingat untuk wish semua tuhh. Tapi kali ini aku akan senantiasa ingat untuk wish dekat dia. InsyAllah.
  15. Kaki jalan. Tempat yang akan jadi daily routine adalah di Bazar Karat Jb. Ada ke tada barang nak beli, kaki dia tuhh dah memang wajib mesti kesana. Tak kira hujan badai sekalipon. Dia dan keluarganya. Kalau boleh nak angkat jaa Bzar Karat letak dekat depan rumah dia tuhh. Aku tak tahu kenapa aku tak berapa suka dia ke Bazar Karat tuhh, mungkin sebab aku tank dia jumpa sesiapa kott kat sana. Kuat cemburu aku nehh.
  16. Kalau dah pandai memikat mestila orangnya romantik. Yes! Dia memang romantik orangnya. Sangat romantik. Seronok taw! Berbunga-bunga gitu aku! Hehehehe. Kenangan manis dia create dalam hidup aku selain ada dukanya.
  17. Tuhan, jagakan dia untukku! Dia akan jaga seseorang tuhh bagai menatang minyak yang penuh. Bagai isi dan kulit. Dia nak macamna dia jaga aku sebaikbaiknya macamtuhh juga lahh aku perlu jaga dan hargai kewujudan dia dalam hisup ini. Aku selesa dan aku bahagia lol disamping dia. Sure, hati aku berkata dan aku tak pernah tipu!
  18. Alhmdulillah dia dah punya kerjaya dan punya kereta sendiri now. Semua cita-citanya dah hampir berjaya. Teruskan berjuang sayang!
  19. Aku taktahu nak cakap apa lagi tentang kenyataan diri kau. Aku nak cakap yang aku tank kehilangan kau! Aku sayang kau dunia akhirat selain family! Aku JANJI!
  20. Aku harap agar kau akan mengerti dan faham yang hanya kau dihati ini. Takkan mungkin ada pengganti. Kau satu-satunya. Hold my hand sayang, dont let it go again.
Cinta, sayang, rindu buat insan cute, comel, cantik, smart, cerewet, kuat marah, kuat melenting, si kepo yang diatas tuhh. I love you more than you know! You heart me sweetheart!

Read more ...

Tuesday, October 21, 2014

Happy Deepavali!


Lihat pada gambar. Aku dah menyarung kembali 'Topi Keselamatan' dimana aku sarungkannya dahulu di kepala ketika aku bkhidmat di Mmhe. Selain production dan operation punya aktiviti, aku kini dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan kerja-kerja construction di Kerry Ingredients Sdn Bhd.
Alhamdulillah walau terkadang merungut bila terlalu banyak yang dipertanggungjawabkan.

Aku perlukan Team work untuk department ini. Sejak mula berkidmat sehingga kini aku sendiri menjalani segala aktiviti berkaitan safety. Kadang tidak termampu untuk mengawal semua tetapi cukup lahh sekadar yang praktik sahaja.

Dulu masa belajar nak cepat habis belajar dan nak bekerja. Bila dah bekerja rasa penat, boring semua ada. Kehidupan oh kehidupan.

Aku mencari sesuatu untuk hidup ini. Aku cuba untuk mengenal erti kemahuan diri dan kehendak diri yang sepatutnya aku mampu miliki. Aku juga sama punya cita-cita, harapan, impian dan segala yang aku mahukan dalam hidup seperti orang lain juga. Usaha tangga kejayaan. Tapi aku mudah putus asa. Wake up Nurul Lizainy!

Aku yakin semuanya akan baik-baik sahaja. InsyAllah. Aku yakin kalau ianya milik aku, pasti akan jadi milik aku. Aku terima ketentuan dan takdir Ilahi. Aku mula sedar, adakala aku harus bertindak adil tanpa memikirkan kebahagian aku sendiri sedangkan hatinya terpaksa. Aku relakan kalau itu yang terbaik.

Dua perkara yang penting dalam hidup ini. Keluarga tercinta dan kehidupan NLEY. Mereka yang sangat teristimewa. Tiada tukar gantinya sehingga ke degupan jangtungku yang terakhir. Izinkan aku seorang hamba Allah yang tidak pernah sempurna, terlalu banyak kekurangan dan kelemahan ini, izinkan aku untuk terus letakkan mereka terpahat kekal dihati yang semakin luka ini. Dunia, akhirat adalah mereka!

Tiada kata seindah maksud didalam hati yang lama terbeku ini. Salam Deepavali buat kaum India yang akan menyambut hari perayaannya esok. Happy DEEPAVALI to all Indian guys!

Wassalam.

Read more ...

Sunday, October 19, 2014

I'm back and i miss you !


Hi! I'm back yang mungkin selepas ini akan hilang lagi. i'm quite busy much selepas mula berkhidmat ditempat kerja baru ini. No more MMHE! Now kerja relax sikit but tak lari daripada documentation. Siapa tahu KERRY INGREDIENTS ? Hah! I was working there for a five days a week. Masih dalam bidang yang sama. HSE Department. Happy and best! Dunia perkilangan buat aku belajar banyak perkara tentang legal, requirement and tatacara/tatatertib safety dalam kilang makanan yang worldwide ini. Rezeki aku mungkin dengan kerja dan pendapatan yang memuaskan buat seorang bujang yang semakin meningkat usia katanya.

Sikit sahaja intro aku untuk buat status sekarang ini. So the key point is aku nak cakap yang..
"Sesungguhnya aku RINDU!"
YES! Aku rindu dan tersangat rindu akan kehidupan lama aku yang buat aku tak henti rasa dihargai.
YES! Aku rindu dekat blog aku yang aku rajin update bila aku berduka. Sebab tiada tempat untuk aku luahkan setimpal dengan menaip dan meluahkan segala yang terbuku dihati. Nak menulis dalam diary tersangat lahh malas kan.
YES! Aku rindu saat aku mula nak membesar melangkah ke alam percintan yang konon-konon cinta monyet. Hahaha
YES! Aku rindu diri ini yang masih mentah suatu ketika dahulu untuk membolehkan aku memulakan kehidupan yang baru semula. Mengarut dan takkan mungkin berlaku melainkan aku benar-benar merubahnya.

Ohh! Sungguh banyak yang aku rindukan. Kalau ditaip entah berapa jela panjangnya. Yang nak dibaca pon meluat. So sorry much, this is my blog. Blog dimana aku luahkan segalanya. Tak sepenuhnya  tetapi ianya berpada-pada. Aku dan kehidupan aku.

Aku RINDU dan aku RINDU segalanya. Teman, aku perlukan genggaman erat dijari jemari ini agar aku tidak dilepaskan seorang diri meratap duka. Sukanya diri ingin dikongsi bersama. Apakah diri tidak dihargai seperti dulu?

Aku RINDU keluarga tercinta. Bibit-bibit kemesraan yang takkan pernah ada tukar gantinya. Setiap senyuman, suka dan duka keluarga yang aku agung-agungkan.

Pegang erat tangan ini jangan pernah dilepaskan dan jangan ada renggangan yang mungkin buat ianya terlepas kembali. Hargai diri sebelum ianya benar-benar berubah dan pergi buat selama-lamanya.

Kehidupan yang semakin mencabar, aku tabahkan diri menghadapi dengan penuh sabar dan tulus. Aku pasti ada hikmahnya semua dugaan yang diberikan. Aku hambamu yang sering leka dan gagal menjadi sebaik-baik umatmu. Ya Tuhan, bukakan lahh pintu hati ini agar aku melihat seluas-luasnya dunia yang penuh bermakna dan bernilai ini.

Aku akhiri coretan kali ini dengan seribu harapan selepas ini. Aku berharap segalanya baik-baik sahaja.
InsyAllah ianya milik aku yang pasti. Kuatkan aku wahai manusia biasa yang tidak pernah lari dari melakukan kesilapan.

Ps: Aku RINDU !
Read more ...

Friday, March 21, 2014

I'm back again with disappointed


Hi ! Setelah lama menghilang , i'm back ! 

Ouch ! I miss my messy blog , tempat mengadu . Tempat menaip untuk diri ini meluahkan perasaan dan apa yang terbuku . Memang takkan cari yang lain . Only you , my messy blog !

Lately macam-macam berlaku dalam hidup ini . Sometimes aku rasa nak tersenyum sebab gembira dan selebihnya aku rasa sangat sedih dan menangis . Harapan tinggal harapan bila ianya dengan mudah dimusnahkan oleh orang yang bergelar seorang kawan kononnya .

“I'm not upset that you lied to me, I'm upset that from now on I can't believe you.” 

Maafkan aku sebab hilang kepercayaan pada kau seperti dahulu . Hurt me with the truth but never comfort me with a lie . 

Swear that i'm disappointed much . I'm tired of waiting for something that will never happen . Finally , you've destroyed the hoping . Kau takkan pernah tahu apa yang sedang aku rasakan saat dan ketika ini .

Bila aku ingat kembali , aku rasa sakit dengan segala yang terjadi . Semakin hari semakin sakit . I need shoulder to crying on . I'm hurt much . Best friends , i need you now ! Maaf sebab dahulu aku abaikan kau . Bila sedih aku carik kau . Maafkan aku .

Yess ! Aku tahu siapa diri ini . Mungkin terlalu banyak yang buruk dari yang baiknya . Terlalu banyak yang pahit dari manisnya . Terlalu banyak yang kurang dari lebihnya . Sikap yang tidak sepatutnya dilakukan . Fizikal yang tak sepatutnya ditunjukkan . Aku merasa diri tidak sebaik dan secantik yang diharapkan . Aku cuma seorang wanita biasa yang tak punya apa-apa . Aku tahu itu !

Sedarkan aku jika aku bukan untuk kau . Sedarkan aku jika aku tak mampu dan tak layak memiliki hati , jiwa dan perasaan yang ikhlas , jujur dan tulus seperti dahulu kala yang pernah kita kecapi . Sedarkan aku  dari semua ini .

Kau yang terindah didalam hidupku . Kau yang terindah sepanjang hidup ini .

Untuk orang yang aku cintai ,

Aku penuh kekurangan dan jauh dari sempurna kerana ...
Inilah aku dengan segala kekuranganku ,
Inilah aku dengan segala keterbatasanku ,
dan inilah aku dengan segala yang ada pada diriku .
Aku dalam sadarku ,
Aku dalam mimpiku ,
dan aku dalam tempurung yang menyelimutiku .
Aku tetaplah aku dan sampai bila pun inilah aku !

Hargai dan cintai kekuranganku kerana semua yang aku lakukan bukan satu keharusan tapi keinginanku untuk menyenangkan hatimu dan berusaha mencuba yang terbaik !

Wassalam .
Read more ...
nlad
A women with a different kinds of addiction